Met je kind naar de rechtbank voor een kindgesprek…

Ga je scheiden en heb je een kind tussen de 12 en 18 jaar? Of loopt er een procedure bij de rechtbank over het gezag over jouw kind, of bijvoorbeeld over de zorgverdeling? Dan wordt jouw kind per brief uitgenodigd voor een gesprek met de rechter. Een kindgesprek. Dit gesprek vindt plaats op de rechtbank.

Het gesprek met de rechter is informeel. Jouw kind wordt meestal ontvangen in een kleine ruimte, geen grote zittingszaal, de rechter heeft geen toga aan en je mag als ouder mee tot aan de deur waar het gesprek plaatsvindt. Ouders mogen niet mee naar binnen. Na het gesprek geeft de rechter in de zittingszaal beide ouders een korte samenvatting van het gesprek, voor zover jouw kind daar mee heeft ingestemd.

Het kindgesprek is niet verplicht. Vaak is het voor kinderen wel een goede gelegenheid om iets van zich te laten horen. Het kan kinderen helpen in de verwerking van de echtscheiding als zij hun mening hebben mogen geven over -bijvoorbeeld- hun hoofdverblijfplaats, het ouderschapsplan of de zorgverdeling.

Een kind van 12 jaar of ouder bepaalt niet wat de rechter beslist, maar de rechter luistert wel heel goed naar het kind. De rechter laat de mening van het kind meewegen in de uiteindelijke beslissing.

In dit filmpje kun je zien hoe zo’n kindgesprek op de rechtbank Den Haag ongeveer gaat, zodat je je kind een beetje kunt voorbereiden.

Als je er nog meer vragen over hebt, stel ze gerust aan mij!

Een kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend. Tijdens een kennismakingsgesprek neem ik de tijd om in alle rust jouw situatie te bespreken.

Benieuwd naar mijn tarieven?